TARİHÇE

AMASYA PANCAR KOOPERATİFİ VE PANKOBİRLİK'İN KURULUŞU

 

  • Pancar ekicileri; 1951 yılında Türkiye Şeker Sanayii’nin genişletilmesi konusunda alınan kararların uygulamasıyla kooperatifler halinde teşkilatlanmaya başlamıştır.
  • Bu amaç doğrultusunda çiftçilerin tek başına fabrikaya ortak olmalarından çok, toplu halde meydana getirdikleri bir kuruluşun sermayeye katılması, güçlenme yönünden daha uygun görülmüş ve bu oluşumu ilk olarak gerçekleştirenlerden olan Amasyalı pancar üreticileri 1951 yılında AMASYA PANCAR EKİCİLERİ KOOPERATİFİ’ni kurmuşlardır.
  • Ülkemizin artan şeker ihtiyacını karşılamak üzere yeni fabrikaların kurulması için gerekli sermayenin oluşumu yanında, şeker sanayiinin hammaddesinin temini amacıyla, çiftçi potansiyelinden yararlanılması fikri pancar kooperatiflerinin kurulması çalışmalarının esas hareket noktası olmuştur.
  • O tarihten bu yana kurulan şeker fabrikalarına paralel olarak sayıları bugün 31'e ulaşan ve ortak sayıları yaklaşık 1,5 milyon ortağıyla pancar kooperatifleri, birlik olmanın verdiği güçle de ülke tarımının gelişmesine önemli katkılar yapmıştır.
  • 1163 sayılı kooperatifler kanununun kabulü sonrası pancar ekicileri kooperatifleri, birlik kurmak üzere teşebbüse geçmiş ve Raiffeisen modeli benimsenerek, ülkemiz kooperatifçiliğinde önemli bir kilometre taşı olan PANKOBİRLİK 31.03.1972 tarihinde kurulmuştur.
  • Ülkemizin 64 ilinin, 13.750 yerleşim biriminde pancar üretimi yapan, yaklaşık 1.5 milyon ortağıyla, 31 pancar kooperatifinin 315 mağazası, 5 kooperatif şeker fabrikası, (Amasya, Kayseri, Boğazlıyan, Konya, Çumra) ve 50'nin üzerinde tarımsal amaçlı iştiraki bulunmaktadır.
  • Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin de, Merkez, Suluova, Kayabaşı, Göynücek, Merzifon, Gümüşhacıköy, Taşova olmak üzere AMASYA ili sınırlarında 7 Adet, Vezirköprü, Havza olmak üzere SAMSUN ili sınırlarında 2 adet, Erbaa olmak üzere de TOKAT ili sınırlarında 1 adet toplamda ise 10 adet Satış Mağazası bulunmaktadır.
  • Bu işin hayata geçirilebilmesi için en uygun yolun, pancar çiftçilerinin kooperatifler halinde teşkilatlanması olduğu düşünülerek, Pancar Ekicileri Kooperatiflerinin kurulmaları sağlanmıştır.
  • Çiftçilerin kooperatifleri kanalıyla yeni kurulan Şeker Fabrikalarının sahibi olması 1953-1956 yılları arasında yeni kurulan 11 şeker fabrikasının hepsinin özel A.Ş. olarak kurulmasına neden olmuş ise de, üreticilerin ve kooperatiflerinin o zamanki ekonomik şartları buna müsaade etmemiş ve ancak Amasya, Adapazarı, Kayseri, Konya ve Kütahya Şeker Fabrikaları Pancar Kooperatiflerinin sermayelerine iştirak ettikleri kuruluşlar olmuştur.

 

 


;